Uncategorized

Pressmeddelande: Spelföreningar satsar på integration under höstlovet i Göteborg

huu_20150515_006

Spellovet är en satsning som spelhobbyförbundet Sverok driver varje år tillsammans med Studiefrämjandet, där spelföreningar håller träffar som är öppna för allmänheten. I år är temat integration och i Göteborg sker flera aktiviteter som riktar sig mot nyanlända ungdomar.

“Spel är ett sätt att utforska andra verkligheter och ta en andningspaus från sånt som är jobbigt i vardagen. Det är också en fantastisk ingång till att på ett avslappnat vis börja umgås eller diskutera saker, även om man kanske inte delar samma språk. Det underlättar ju även för de som delar språk – främlingar eller personer med sociala svårigheter. Kort sagt, ett jättebra sätt att överbrygga gränser! Vi ser den här veckan som en möjlighet både för våra föreningar att få hitta nya spelintresserade ungdomar från olika bakgrunder, och för nyanlända ungdomar att upptäcka spel och få en väg in i föreningslivet” säger Martin Brosser, kassör i Sverok Väst.

På Café Reprisaffisch vid Järntorget arrangerar Sverok Väst och KFUM Göteborg temadagar för spel och integration där flera spelföreningar ska hålla i aktiviteter: Spelets Hus, Hikari Kai, SARZ, EaglesGaming, Diversi Gothenburg samt projektet Bygg Nordengården. Under veckan ska ungdomar få prova på olika typer av spel, alltifrån dator- och tv-spel till brädspel och programmering. Alla aktiviteter kommer vara anpassade för att personer från olika språkbakgrunder ska kunna vara med, och ingen av spelen kommer ha realistiska vålds- eller krigsskildringar.

”Det är superviktigt att se till att personer från olika bakgrunder möts och får tillgång till kultur på samma villkor. Segregation och rasism leder till ohälsa och utanförskap, och umgänge över gränser är ett utmärkt sätt att bryta det. Föreningslivet generellt och spel i synnerhet är ett sätt som ungdomar umgås på i Sverige idag, så att se till att detta är öppet för alla känns som en självklarhet. Vi hoppas att vi alla kommer kunna lära av varandra!” säger Sam Bäfvenberg, regional föreningskonsulent för Sverok Väst.

Caféet kommer ha öppet mellan 13-18 måndag 31/10-3/11, och de första 25 som kommer bjuds på lunch.

På Spelets Hus i Göteborg kommer det hållas nybörjarvänliga spelträffar på lätt svenska under lördagen den 29/10 och 5/11 från kl 12 och framåt. Det är en fortsättning på en verksamhet de startade i somras, där de fick kontakt med flera ungdomar från asylboenden som kom och spelade spel med dem. De har även verksamhet där ungdomsledare åker ut och spelar spel med ungdomar på olika boenden.

“Vi tycker det är viktigt med integration och att alla har en aktiv stimulerande fritid. Sen är det också superkul om nya personer hittar till Spelets Hus och blir en del av den gemenskapen” säger Magnus Johansson som är aktiv i Spelets Hus.

Ytterligare en förening, Sällskapet Eskapisterna, tar med sig sina brädspel och medlemmar ut till ett asylboende för att äta middag och spela spel ihop med 15-18-åringar där.

“Vi har fått jättegod respons både från våra medlemmar och från asylboenden – vi har till och med behövt tacka nej till folk som ville vara med. Vi är en ganska ny förening, men är supertaggade att kunna ge oss rätt in i detta, det ska bli jättekul!” säger Marcus Cadier som är ordförande i föreningen.

För mer information, kontakta:

Sam Bäfvenberg
Regional Föreningskonsulent Sverok Väst
072 173 25 55
sam.bafvenberg@sverok.se